Domowe bułeczki z borówkami to u mnie wakacyjny hit. Są takie mięciutkie, a kosztują grosze

Dodano:
Bułeczki z borówkami Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Moje dzieci uwielbiają drożdżówki. W wakacje najbardziej te z borówkami mojej roboty. Przygotowuję je dość często, bo przetestowałam, że nie są zbyt pracochłonne. Na dodatek ich koszt jest znikomy w porównaniu z kupnymi.

Ceny drożdżówek w okolicznych sklepach u mnie wahają się od 5 do 8 złotych. Jak przeliczę sobie, ile wynosi realny koszt ich przygotowania, to od razu wolę je zrobić własnoręcznie, niż kupić. Po pierwszym wypieku przekonałam się, że przyrządzenie takich bułeczek nie jest aż tak pracochłonne, jak się wydaje. A takich smacznych z borówkami nie kupię nigdzie.

Jak skrócić czas przygotowania ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy i dość długiego czasu oczekiwania. To dlatego, że kilka razy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie i dość długo należy je wyrabiać. Ja ograniczam czas jego przygotowania, sięgając po drożdże instant. Nie trzeba z nich robić rozczynu, można od razu wymieszać z mąką. By zaś ciasto szybciej rosło nie może być zbyt gęste. To też daje efekt w postaci miękkich bułeczek po upieczeniu.

Jak zrobić słodkie bułeczki z borówkami i kruszonką?

Słodkie bułeczki drożdżowe robię na drożdżach instant. Mieszam je tylko z mąką, cukrem, mlekiem i żółtkami, a na końcu ze stopionym masłem. Całość mieszam łyżką, a potem krótko wyrabiam. Ciasto jest dość luźne, dzięki czemu szybko zaczyna rosnąć. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrabiam, formuję wałek, kroję go na porcje i formuję z nich placuszki. Każdy posypuję owocami, kruszonką i po lekkim wyrośnięciu wstawiam do piekarnika.

Przepis: Bułeczki z borówkami

Mięciutkie, drożdżowe bułeczki z dodatkiem borówek amerykańskich i kruszonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 drożdży instant lub 50 g świeżych
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • ok. 300 g borówek amerykańskich
  • 150 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wymieszaj z drożdżami instant. Dodaj żółtka, szczyptę soli, cukier i ciepłe mleko. Składniki wstępnie wymieszaj łyżką, a potem krótko wyrób. Na końcu dodaj miękkie masło i całość wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie dodatkówBorówki przebierz, opłucz, osusz. Na kruszonkę schłodzone masło pokrój na małe kawałki. Dodaj cukier i mąkę i rozcieraj je w palcach, aż powstaną niewielkie grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki.
  3. Formowanie i pieczenie bułekWyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel je na 2 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki, uformuj z nich placuszki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odległości. Każdą bułeczkę posyp borówkami, lekko je wciśnij, posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sposób na bułeczki bez formowania

Kształtne bułeczki są bardzo apetyczne. Jeśli jednak chcecie skrócić czas ich przygotowania, zrezygnujcie z ich tradycyjnego formowania. Przygotujcie jedynie nieco rzadsze ciasto i formujcie z niego porcje przy pomocy dwóch łyżek. Kładźcie je od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. By ciasto łatwiej odchodziło od łyżek, łyżki za każdym razem warto zanurzyć w wodzie. Porcje ciasta układajcie zachowując między nimi odległości, inaczej się posklejają. Potem porcje ciasta wystarczy tylko posypać owocami i kruszonką i po lekkim wyrośnięciu wstawić do piekarnika.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...